Sådan kommer du i gang med at handle aktier

  • |
  • |
  • 4 minutes read.

Drømmer du om at investere dine penge i noget, og stiller du nogle gange dig selv spørgsmålet, hvordan køber jeg aktier? Så er du kommet til det rette sted, fordi vi giver dig en investeringsguide til, hvordan du kommer i gang med at handle med aktier helt fra bunden af. Denne guide svarer på, hvordan fungere aktier, og hvordan investerer man i aktier. 

 

Hvad er aktier?

Når du køber en aktie, køber du en andel af et selskab, og du bliver både aktionær, investor og medejer af selskabet. Du køber altså en procentdel er selskabet, og en aktie er dit bevispapir på, at du ejer den procentdel. Når du skal købe aktier, kan du enten gøre det på en børs (aktiemarkedet), som forbinder kontakten mellem de handlende parter, eller du kan gå direkte til den virksomhed, du ønsker at investere i. Prisen på en aktie bliver omtalt som en aktiekurs. For at få markedsværdien af selskabets aktiekapital og dermed din pris på en aktie, tager man kursen på aktierne og ganger det med antallet af selskabets aktier. Udsteder selskabet 100 aktier til en værdi af 1000 kroner per aktie, er selskabets værdi 1.000.00 kroner. Så hvis aktiens værdi ændrer sig, så ændres aktiekursen og dermed prisen på din aktie. 

 

Hvorfor handle med aktier?

Først og fremmest er det nemt at komme i gang med at handle med aktier, og det kræver ikke ekspertise eller en særligt uddannelse at investere penge. Som investor kan du gøre krav på din del af overskuddet i den virksomhed du har investeret i. Har du investeret i flere virksomheder hvor aktiekursen stiger, kan du få en større fortjeneste og dermed flere penge. Aktiehandel er et spil, så du kan også tabe penge, hvis du investerer i de forkerte selskaber. Den primære grund til at du skal handle med aktier er, at du kan tjene mange penge på det. Det sekundære grund er den underholdningsværdi du kan få ved at investere dine penge, samtidig med at du får et større afkast ved at have dine penge i et selskab frem for i banken.

 

Hvordan investerer man i aktier?

Når du skal investere i aktier, skal du først den platform du vil investere fra. Det kan enten være i banken eller på en online handelsplatform. Handelsplatforme er oftest billigere end banken. Du skal vælge den handelsplatform der passer sig bedst, afhængig af hvilken slags aktier du ønsker at købe eller hvilken handelsstrategi du går efter. Platformene varierer blandt andet på udbud af aktier og afgifter. Når du skal vælge din handelsstrategi, så er det vigtigt at du forstår dem 100%. Kort sagt skal du beslutte dig for om du vil langtidsinvestere eller korttidsinvestere dine penge. Når du skal finde et selskab du gerne vil investere i, kan der være nogle kriterier der gør udfaldet. Kriterierne kan for eksempel være en etisk beslutning om ikke at investere i olieselskaber, eller hvis du gerne vil støtte op om en projekt eller en virksomhed.