Brugtbilsmarkedet i Danmark har været ramt af energi- og inflationskrisen

  • |
  • |
  • 3 minutes read.

Brugtbilsmarkedet i Danmark har oplevet udfordringer grundet af energi- og inflationskrisen, hvilket har resulteret i et betydeligt fald i salget af brugte biler, der nu er tilbage på niveauer fra 2014. Sidste år blev der solgt omkring 381.000 brugte biler, hvilket er næsten 15% færre end i 2021.  

 

Årsagen til dette fald kan skyldes stigende udgifter til gas og el, hvilket får bilkøb til at blive en af de udgiftsposter, som danskerne skærer ned på. Selvom brugtbilspriserne steg markant i et halvandet år på grund af de lange leveringstider for nye biler, er der nu sket et prisfald i løbet af de seneste seks måneder. Dette fald skyldes blandt andet et øget udbud af brugte biler på markedet. Hvilket nok gør, at du ikke på nuværende tidspunkt vil sælge din bil. 

 

Hvad er forventningerne i løbet af året?  

Forventningerne er, at danskernes købelyst fortsætter, men med ændringer i præferencerne. Der ses tendenser med at danskerne vil holde fast i deres nuværende biler i længere tid, og når de endelig skifter, vil de fokusere på biler i prisklassen omkring 250.000 kr. Der er allerede tegn på, at efterspørgslen skifter mod mindre biler, idet antallet af søgninger på minibiler steg i december. 

 

Selvom om brugtbilsmarkedet oplever udfordringer, så er optimismen stadig intakt. Især når det kommer til salget af elbiler. Salget af nye og nyere elbiler er steget markant. Hvis man kigger ind i 2024 med fortrøstningsfulde øjne, så er det et år, der kræver, at man kan være omstillingsparat.

Der er indikationer på, at 2024 ikke bliver et stille og roligt år. Med de store bilmærker under stigende pres oplever vi et bilmarked, der er drevet af pris og attraktive tilbud. Bilkøbere viser generelt en mindre loyalitet og er mindre tilbøjelige til at handle lokalt. I brugtbilsbranchen er hele landet blevet en naturlig markedsplads for private såvel som for autoriserede forhandlere. Dette betyder, at markedet kræver, at man konstant er omstillingsparat, samt kræver et stærkt købmandsskab.